Miercuri, 12 iunie, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță au fost solicitate să acorde primul ajutor pentru patru pacienți diagnosticați cu intoxicație cu ciuperci.
Trei din pacienți, două femei de 52 și 28 de ani, precum și un adolescent de 16 ani, membri ai aceleiași familii, sunt din satul Gura Humii, comuna Stănița, și au cules ciupercile din pădure. Pentru că starea lor era gravă, ei au rămas internați la Spitalul Municipal de Urgență Roman. La sfârșitul săptămânii trecute, alte șapte persoane au ajuns pe patul spitalului, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
În general, intoxicațile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive: grețuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică și insuficiență hepatocelulară; tulburări neurosenzoriale: micșorarea pupilelor sau midriază (dilatarea pupilelor), agitațe, dezorientare temporo-spațală, confuzie, delir, halucinați vizuale și auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii și vârstnici; tulburări renale:insuficiență renală funcțonală și/sau organică; simptome generale: frisoane, febră, transpirați, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecrețe salivară și renală. Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură și ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriță de argint) nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile.
Miercuri, 12 iunie, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță au fost solicitate să acorde primul ajutor pentru patru pacienți diagnosticați cu intoxicație cu ciuperci.
Trei din pacienți, două femei de 52 și 28 de ani, precum și un a