Bancherii încă mai speră că vor scăpa de returnarea comisioanelor încasate ilegal de la clienţi.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat că se depun toate eforturile pentru ca articolul referitor la clauze abuzive din Codul de Procedură Civilă să nu fie aplicat nici după 1 iulie.
Asta în defavoarea românilor care sunt nevoiţi să plătească taxele abuzive.
Pentru a convinge Guvernul că băncile nu pot suporta plata tuturor comisioanelor încasate abuziv, bancherii au cerut Băncii Naţionale a României să realizeze un raport care să arate impactul financiar al articolului din Codul de Procedură Civilă asupra instituţiilor financiare.
Deşi au fost calculate pierderi în valoare de un miliard de euro, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spune că încă se mai fac calcule.
Deşi doresc în mod expres să nu returaneze banii încasaţi abuziv, tot studiul de impact al BNR arată că, prin aplicarea prevederii din Codul Civil, doar două bănci mari ar înregistra o deterioare a situaţiei financiare. Chiar şi aşa, bancherii cer ajutor mai multor instituţii pentru a nu da înapoi banii încasaţi abuziv.
În plus, bancherii cer ca procesele pentru clauze abuzive să fie judecate doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a nu exista riscul „ca o instanţă să greşească", aşa cum Radu Gheţea a afirmat de curând într-o declaraţie publică.
La 1 iulie, ar trebui să intre în vigoare prevederile din noul Cod de Procedură Civilă care permit asociaţiilor de consumatori şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să ceară instanţelor de judecată anularea din toate contractele unei bănci a clauzelor abuzive.
Citeşte mai multe despre: banci bancheri comisioane ilegale Asociatia Romana a Bancilor Banca Nati