Guvernul nu va susţine propunerea de Directivă a Parlamentului European care interzice vânzarea ţigărilor aromate şi a ţigaretelor slims, considerând că aceasta ar lovi prea grav mediul economic. Pentru a formula poziţia României asupra acestei propuneri, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Economiei au fost invitaţi să prezinte puncte de vedere, însă a fost aprobat memorandumul redactat de ministerul condus de Varujan Vosganian.
Reprezentanţii Ministerului Economiei au arătat, în memorandum, că accizele pe ţigări s-au dublat din 2007 până acum. Astfel, dacă în 2007 valoarea totală a taxelor colectate pentru producerea ţigărilor a fost de 3,1 miliarde de lei, în 2012 accizele colectate la bugetul de stat au fost de 7,72 miliarde de lei.
Susţinerea Directivei, au spus reprezentanţii Ministerului Economiei, ar însemna scăderea nivelului acestor accize colectate, ceea ce ar dăuna deopotrivă şi bugetului Ministerului Sănătăţii având în vedere că un procent din totalul acestor taxe este alocat Ministerului Sănătăţii.
Memorandumul redactat de Ministerului Economiei va ajunge la Bruxelles având următoarele propuneri: neinterzicerea ţigărilor mentolate, neinterzicerea ţigărilor slims şi păstrarea avertismentelor de pe pachetele de ţigări aşa cum sunt acum.
În plus, Guvernul va scrie la Bruxelles că românii nu vor susţine „un prag maxim al emisiilor” toxice ale fumului de ţigară, însă vor fi de acord cu interzicerea produselor din tutun „puternic aromatizate”. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că că este imposibil să fie acceptate anumite arome slabe şi interzise cele puternice: fie se interzic toate, fie sunt toate legale.
Schimbările aduse de propunerea de Directivă europeană pentru fumători
Propunerea de Directivă în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea tutunului prevede interzicerea ţigaretelor ar