Profesorii au dat cu piciorul unui drept pentru care s-au judecat doi ani. Boc tăiase în 2009 cota de 100 de euro pentru achiziţia de material didactic, dar sindicatele au recâştigat acest drept. Banii au fost folosiţi pentru orice altceva, decât pentru cărţi, pentru că vânzările la librării au scăzut şi mai mult.
Numai în judeţul Iaşi, 10.000 de profesori şi învăţători din învăţământul preuniversitar au câştigat, în instanţă, dreptul de a-şi primi sumele restante pentru cheltuielile făcute cu manuale, cărţi de specialitate sau material didactic.
Începând cu anul 2007, profesorii au dreptul, anual, la o sumă echivalentă cu 100 de euro pentru aceste cheltuieli. Din anul 2009, Guvernul Boc a stopat acordarea banilor, iar sindicatele din învăţământ au acţionat Ministerul Educaţiei în judecată. Cum procesul a fost câştigat şi Guvernul a început să acorde suta de euro, librăriile ar fi trebuit să simtă acei bani în încasările lunare din 2013. Nu numai că nu a fost nici cel mai mic spor la încasări, dar trendul descendent al vânzărilor de carte a continuat.
Scădere dramatică
Din anul 2010, vânzările reţelelor de librării au scăzut constant. În perioada ianuarie – mai 2011, încasările celei mai mari reţele din Iaşi, Sedcom Libris, au fost cu 9,9% mai mici decât în perioada similară din 2010. Un an mai târziu, încasările au mai scăzut cu 24%, în aceeaşi perioadă, faţă de 2011, iar anul acesta cifrele au mai scăzut cu 8,9%. În total, peste 42 de procente au dispărut din afacerile de carte, la un singur distribuitor de din Iaşi, în perioada ianuarie – mai, în ultimii trei ani.
Scăderea afacerii Sedcom Libris este relevantă în discuţia despre banii de manuale ai profesorilor, pentru că este imposibil ca în anul în care Guvernul a dat banii să nu fie o creştere imediat după aceea. Iar raportarea la Sedcom Li