Un nou proiect de amploare a fost aprobat în Europa. International Linear Collider (ILC) va fi practic următoarea generaţie a acceleratorului de particule de la CERN, care a descoperit existenţa practică a bosonului Higgs.
Acceleratorul de particule a cărui construcţie a fost aprobată acum este mai special, pentru că este unul liniar, nu circular, aşa cum este Large Hadron Collider de la CERN. ILC va încerca să ducă mai departe rezultatele LHC şi să identifice şi să caracterizeze bosonul Higgs, iar pe viitor ar putea investiga şi domenii cum ar fi supersimetria, materia întunecată şi energia întunecată şi teoria supercorzilor în dimensiuni multiple. Aceste studii ar putea duce la o cunoaştere mult mai avansată a formării Universului.
Astfel, pentru a investiga fizica particulelor metoda care se foloseşte este cea a accelerării particulelor şi lovirii între ele, după cum explică ExtremeTech.com. Accelerarea particulelor se poate face în două tipuri de construcţii: acceleratoare circulare, sincotroane sau într-un accelerator liniar. Majoritatea acceleratoarelor sunt circulare, din acest motiv ILC este şi atât de interesant.
Dacă acceleratoarele circulare lovesc între ele particule de mari dimensiuni, cum ar fi protonii, acceleratoarele liniare oferă informaţii mai exacte şi sunt capabile să ciocnească particule mai mici, cum ar fi electronii şi pozitronii. Energia generată de coliziuni este mult mai mică, dar acurateţea unui asemenea dispozitiv poate fi folosită pentru a descoperi lucruri pe care LHC nu le va putea descoperi niciodată. Astfel, acest accelerator va studia particula Higgs, pentru a verifica dacă aceasta este exact cea postulată de Modelul Standard al fizicii particulelor.
După ce va termina de studiat bosonul Higgs, acceleratorul va putea fi folosit pentru a studia şi alte mistere ale formării Universului, prin concentrarea pe pro