Cuvântul “mineriadă” a apărut ca termen generic pentru descinderile ortacilor în Bucureşti, de trei ori în 1990 şi o dată în 1991. Cea mai violentă a fost cea din 13 - 15 iunie 1990, de la care se împlinesc 23 de ani. Cuvântul “mineriadă” a apărut ca termen generic pentru descinderile ortacilor în Bucureşti, de trei ori în 1990 şi o dată în 1991. Cea mai violentă a fost cea din 13 - 15 iunie 1990, de la care se împlinesc 23 de ani.
Minerii au venit atunci în Capitală şi, ajutaţi de organele statului, au dispersat cu brutalitate mişcarea antifesenistă din Piaţa Universităţii, care voia să elimine de la conducere toţi foştii membri ai aparatului de stat comunist.
Minerii şi forţele de ordine au bătut atunci tot ce le-a ieşit în cale, indiferent de vârstă şi sex, în special dacă aducea a intelectual… Oficial, s-au înregistrat şase morţi şi 746 de răniţi.
După ce au împrăştiat “golanii” - emblemă pusă de Ion Iliescu, preşedintele de atuncial ţării, fenomenului de rezistenţă anticomunistă din 1990 din Bucureşti -, minerii au şters urmele confruntărilor plantând panseluţe în faţa Teatrului Naţional.
Citiţi în ziarul de mâine un reportaj despre minerii din Valea Jiului