Casa Corpului Didactic (CCD) „George Tofan” Suceava va publica, în această vară, o monografie a patronului spiritual al instituţiei – George Tofan, personalitate care prin întreaga sa activitate politică, literară şi educativă rămâne o figură de frunte a românismului din Bucovina.
Lucrarea va purta semnăturile lui George Giurcă, fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul „Mihai Eminescu” şi director al CCD Suceava în perioada 1975-1986, şi a prof. Gavril Irimescu, directorul Arhivelor Naţionale Suceava în perioada 1957-1995. Cei doi lucrează de circa doi ani la acest proiect, consultând numeroase documente şi manuscrise aparţinând lui George Tofan.
Potrivit prof. Constantin Mărgineanu, director CCD Suceava, „era nevoie de această carte, pentru a evidenţia contribuţia celui care a cultivat sămânţa de învăţământ românesc pe aceste meleaguri, cel care şi-a pus întreaga sa activitate în slujba învăţământului românesc. Este un eveniment foarte important pentru oamenii de cultură şi oamenii din educaţie din judeţ, şi nu numai”. Potrivit acestuia, cartea va avea în jur de 300 de pagini, lansarea urmând a avea loc la Chişinău.
„Sperăm ca fiecare instituţie de cultură, fiecare unitate de învăţământ să achiziţioneze câte un exemplar al acestei cărţi”, a mai menţionat Mărgineanu.
George Tofan a pus bazele învăţământului în limba română şi a militat pentru introducerea alfabetului latin în şcolile din Basarabia. A iniţiat şi condus Asociaţia Corpului Didactic Român din Bucovina, a lucrat în calitate de secretar la Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, a înfiinţat, între anii 1910-1914, un număr de 14 şcoli primare româneşti şi apoi Şcoala normală particulară de fete din Cernăuţi, cu predare în limba română, şi a organizat cursurile de vară pentru învăţători. La Suceava, în anul 1914, a iniţiat şi organizat, cu multe gre