Galerie Foto
TIMIȘOARA. Înălțarea clădirii și revenirea la fațada inițială de acum 90 de ani! Acest lucru îl cere, public, consilierul local Simion Moșiu de la PDL, care, joi, a prezentat o inițiativă în acest sens, dar și imagini foarte vechi cu clădirea ce găzduiește Teatrul Național și Opera Română.
Simion Moșiu este un pasionat colecționar de vederi vechi. Din această pasiune s-a născut și această idee, de renunțare la fațada fascistă proiectată de arhitectul Duiliu Marcu în anii 30.
În anul 1880, Teatrul Comunal arde aproape complet. În urma incendiului a rămas doar o parte din garderobă și un pian. Apoi, teatrul a fost cumpărat de municipalitate, însă în 1920 are loc un alt incendiu. Doi pompieri au murit atunci și 27 de persoane au fost rănite.
Potrivit lui Moșiu, după Marea Unire, Primăria cere un concurs de proiecte pentru refacerea fațadei, câștigat de de arh. Duiliu Marcu, care a prevăzut un rezervor de apă la acoperiș, însă i-a dat fațadei o tentă fascistă. Vechea fațadă, inclusiv statuile care o străjuiau, au fost pur și simplu acoperite cu travertin.
După construirea hotelului, care acum se numește Timișoara, clădirea este înălțată.
Duiliu Marcu, inspirat de arhitectul favorit al lui Musolini, a venit cu un proiect care nu are nimic în comun cu arhitectura din zonă. În presa vremii, ecourile de schimbare a fațadei au fost negative, fiind numit un arc de triumf al prostiei. E vremea să se facă dreptate, chiar dacă a trecut o lungă perioadă de 90 de ani. Noi cerem domnului primar în cadrul proiectului Corso să fie prioritară aducerea la stilul renascentist italian, așa cum a fost Palatul Culturii. Treptele sunt peticite cu scândură. Dacă s-a întâmplat o nedreptate este vremea să fie reparată. Opera este sub nivelul Hotelului Timișoara, ceea ce nu este admisibil. Mari arhitecți timișoreni, precum Opriș, Gaivoronschi ori