Nivelul ridicat de stres poate conduce la încărunţirea prematură. Cercetătorii au descoperit că celulele care dau culoare firelor de păr dispar atunci când organismul este expus la hormonii de stres, scrie „Daily Mail“.
Pentru a demonstra această ipoteză, oamenii de ştiinţă au efectuat experimente pe şoareci, arătând efectul uimitor pe care stresul îl poate avea asupra podoabei noastre capilare.
Ei au pornit de la premisa că atunci când organismul uman este rănit, celulele stem responsabile pentru producerea melaninei (pigmentul întunecat care ne protejează de razele solare) se deplasează de la foliculii de păr la piele, contribuind la reducerea daunelor.
În cadrul testelor, aceeaşi drenare permanentă de culoare a avut loc şi când animalele au fost expuse la hormonii de stres.
Potrivit cercetătorilor, acest lucru ar putea explica de ce stresul poate cauza şi pigmentarea care face ca pielea să fie mai întunecată.
În cazul celor mai mulţi dintre noi, primul fir de păr alb apare în jurul vârstei de 25 de ani, speculându-se că principalii vinovaţi pentru încărunţirea prematură sunt genele, adrenalina, consumul de alcool sau tutunul. De asemenea, există poveşti despre oamenii care au albit brusc, în urma unui şoc emoţional.
Însă, există dovezi clare că stresul poate provoca „migrarea“ melaninei de la foliculii de păr la piele, potrivit dr. Mayumi din cadrul Universtităţii din New York, lider al grupului de cercetare. „Rezultatele noastre pot oferi o nouă perspectiva asupra relaţiei dintre hormoni de stres si parul gri“, a declarat el. Membrii studiului speră să creeze medicamente care să contracareze efectele supra-expunerii la stres la care sunt supuşi, de exemplu, cei care au un loc de muncă extrem de solicitant.