Critici aspre la adresa politicii guvernului turc formulate de către liderul ecologiştilor germani, Cem Özdemir, şi de scriitorul Zafer Senocak, care susţine că Erdoğan nici măcar nu se poate integra într-un sistem democratic.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Intervenţia brutală a poliţiei contra demonstranţilor din Istanbul şi ameninţările susţinute ale premierului Erdoğan au dispersat părerile optimiştilor care au comparat în ultimele zile manifestaţiile din Turcia cu „primăvara arabă” care a zguduit lumea musulmană. În ultimă instanţă, „primăvara arabă” a consolidat forţele fundamentaliste şi nu cele liberal-democratice. Regimul lui Erdoğan este un amestec de fundamentalism mai flexibil şi pseudodemocraţie populistă. Anunţul lui Erdoğan de a organiza un referendum privind sistematizarea parcului Gezim, care a declanşat protestele, este o dovadă că premierul turc mizează pe o susţinere din partea populaţiei care-i va asigura un surplus de capital politic în actuala situaţie tensionată.
În Germania, unde trăiesc peste 2 milioane de turci, părerile sunt împărţite vis-à-vis de confruntarea dintre poliţie şi demonstranţii din Istanbul. Co-preşedintele partidului ecologist, Cem Özdemir, născut într-o familie de etnici turci, a criticat dur intervenţia forţelor de ordine. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, „Deutschlandfunk”, Özdemir a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să continuie negocierile de aderare a Turciei. În acest context, el a cerut să se pună un accent mai mare pe capitolul privind justiţia. În cursul negocierilor, Erdoğan ar putea să-şi expună părerile privind statul de drept.
În concepţiile politice ale lui Erdoğan – calificat de către ecologistul german drept un „domnitor autocrat” - democraţia joacă un rol secundar.
Özdemiri a criticat şi modul în care autorităţile