Scris de Diana Dutu - Greşelile medicale de pe urma cărora au de suferit pacienţii vor fi plătite mai scump de către doctori.
ARAD. Dincolo de acuzele aduse medicilor de către pacienţi, cazurile de malpraxis dovedit au fost extrem de puţine până acum. De despăgubiri, mai că nici nu se pune problema. Sunt semne, însă, că lucrurile se vor schimba. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii (MS), care va fi supus dezbaterii publice, se vor introduce despăgubirile morale în asigurarea plătită de medici. În esenţă, noul proiect al MS implică un efort financiar mai consistent pentru medici, dar o mai mare siguranţă pentru pacienţi şi despăgubiri mult mai mari acordate de asigurator.
„Da, va fi o cheltuială mai mare pentru medici, dar măcar să fie o poliţă care să protejeze medicul în caz de malpraxis. Adică firma de asigurare să plătească despăgubiri persoanei care a avut de suferit în urma malpraxisului. Spun asta pentru că actuala asigurare de malpraxis nu protejează medicul de nimic. E doar o formalitate ce trebuie îndeplinită pentru a putea încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate” – precizează dr. Titus Ududec, preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad.Medicul de spital
Pentru că poliţele vor fi mai scumpe, s-a pus problema ca instituţia la care lucrează medicul să suporte o parte din sumă. Astfel, în unităţile publice, asigurarea de malpraxis va fi suportată în procent de 90% de unitatea angajatoare şi doar în procent de 10% de către medic.
Vor reuşi spitalele să acopere aceste costuri? „Este o încărcare suplimentară de cheltuieli pentru spital care împietează asupra bugetului şi aşa destul de fragil. Dar, dacă va fi lege, nu avem încotro” – punctează dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.La mediere!
Începând de la 1 august, în cazul producerii unei erori medicale, doctorii