Deputaţii europeni sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia din Turcia, apreciind că autorităţile utilizează în exces şi disproporţionat forţa împotriva protestelor “paşnice şi legitime din Parcul Gezi din Istanbul”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
În rezoluţia votată miercuri, parlamentarii europeni avertizează împotriva utilizării măsurilor dure împotriva protestatarilor paşnici şi spun că prim-ministrul Recep Tayyp Erdogan trebuie să aibă o poziţie de unificare şi conciliere.
Să dea socoteală!
“Responsabilii pentru violenţele poliţiei trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei, protestatarii paşnici reţinuţi trebuie eliberaţi imediat, iar victimele compensate”, spun deputaţii. PE salută reacţia moderată a preşedintelui Gül şi scuzele adresate de viceprim-ministrul Arinc, dar regretă reacţiile Guvernului turc şi ale prim-ministrului Erdogan, care nu doresc să ia măsuri în vederea reconcilierii, să-şi ceară scuze sau să înţeleagă reacţiile unui segment al populaţiei turce.
Societate inclusivă
Protestatarii simt din ce în ce mai mult că vocile minoritare nu sunt reprezentate şi că părţi din populaţia turcă sunt nemulţumite cu privire la reglementarea stilului de viaţă, spun deputaţii. Ei subliniază că într-o democraţie favorabilă incluziunii şi pluralistă, majoritatea are responsabilitatea de a include opoziţia şi societatea civilă în procesul decizional.
Organizarea unor proteste paşnice şi legitime este un argument în sine pentru vitalitatea societăţii civile din Turcia, dar Turcia trebuie să îmbunătăţească şi mai mult instituţiile democratice, statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale, mai arată textul rezoluţiei.
Libertatea de expresie şi a presei
Deputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deteriorarea libertăţii presei, in