Recep Tayyip Erdogan a promis un referendum prin care se va decide soarta parcului din Istanbul ce urma sa fie transformat într-un mall.
Deşi protestele din piaţa Taksim au mai scăzut în intensitate, manifestanţii spun că nu vor renunţa până când guvernul nu va ţine cont de dorinţele lor.
„Am putea să supunem această problemă votului popular la Istanbul. În democraţie, singura care contează este voinţa poporului. Cred că după acest gest de bunăvoinţă, tinerii vor decide să părăsească parcul Gezi", a declarat presei vicepremierul Huseyin Celik.
Între timp, Uniunea Europeană a criticat modul în care a fost gestionată criza din oraşele turceşti.
Liderii europeni spun că guvernul turc nu a gestionat aşa cum trebuie criza socială cu care se confruntă de aproape două săptămâni. Pe lângă violenţa excesivă folosită de forţele de ordine, mai multe televiziuni care au transmis imagini din timpul protestelor au fost amendate.
„Am fost foarte clară în declaraţii şi repet: uzul excesiv de forţă al poliţiştilor îndreptat împotriva manifestanţilor paşnici trebuie să fie investigat rapid şi minuţios”, a spus Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Manifestanţii turci sunt de părere că dialogul cu premierul Taiip Erdogan nu va rezolva nimic.
Noapte atrecută, în Istanbul, forţele de ordine i-au evacuat pe protestatarii adunaţi în parcul Taksim folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Jurnaliştii au fost nevoiţi să îşi pună măşti de gaze pentru a putea relata din mijlocul incidentelor.
Protestele din Turcia au început pe 28 mai, când mai mulţi oameni au ocupat un parcul Gezi, aflat în centrul Istanbulului, ultimul rămas în acest oraş, pentru a îl salva de la distrugere.
Citeşte mai multe desp