Site-urile de ştiri ale unor giganţi ca Sina, Sohu şi Tencent relatau pe larg scurgerile de informaţii despre programul secret american de supraveghere a comunicaţiilor, insistând asupra faptului că, potrivit lui Snowden, serviciile americane au acces la sute de mii de calculatoare, printre ele foarte multe fiind din China.
Aceste dezvăluiri vor "păta în mod inevitabil imaginea Washingtonului în străinătate şi pun la încercare relaţiile dintre China şi Statele Unite", a apreciat jurnalul China Daily.
"Luni la rând, Washingtonul a acuzat China de spionaj informatic, dar se pare că Statele Unite reprezintă cea mai mare ameninţare pentru respectarea vieţii private şi libertăţilor individuale", a comentat Li Haidong, un cercetător privind Statele Unite de la Universitatea Chineză pentru Afaceri Externe, citat de cotidian.
La trei zile după ce a precizat că se află la originea dezvăluirilor despre aceste programe secrete, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), una dintre principalele agenţii de informaţii din Statele Unite, a furnizat miercuri mai multe detalii despre metodele americane de spionaj.
"Noi piratăm sistemele centrale ale unor reţele - ca routere enorme de Internet, în general - care ne oferă acces la sute de mii de calculatoare fără să le piratăm", a detaliat Snowden într-un interviu acordat unui cotidian din Hong Kong, unde s-a refugiat începând din 20 mai.
Începând din 2009, NSA are sute de ţinte în Hong Kong sau în China, a afirmat Edward Snowden, care spune că acţionat, în special, pentru a denunţa "ipocrizia administraţiei americane când dă asigurări că nu spionează infrastructuri civile, spre deosebire de adversarii săi".
Site-urile de ştiri ale unor giganţi ca Sina, Sohu şi Tencent relatau pe larg scurgerile de informaţii despre programul secret american de supraveghere a comunicaţiilor, i