Din nefericire, fondurile Guvernului pentru Centrul de fertilitate in vitro au fost de anul acesta sistate.
Primii 100 de bebeluşi veniţi în urma fertilizării in vitro realizate în regiunea Moldovei au venit pe lume. Timp de nouă luni, 97 de mămici au aşteptat cu nerăbdare să-şi ţină pruncii în braţe, după ani la rând în care s-au lovit de insuccese şi dezamăgiri. În anul 2009 s-a înfiinţat primul Centru de Fertilitate din Moldova, considerat o gură de aer proaspăt pentru cuplurile infertile. Zeci de familii din judeţele Moldovei, dar şi din alte state, precum Anglia, Italia, Slovenia şi Grecia, au venit la Centrul „Omini Clinic“ pentru a-şi îndeplini dorinţa de a fi părinţi.
Geanina, în vârstă de 31 de ani, s-a chinuit trei ani pentru a avea un copil. Nu a reuşit, iar în cele din urmă a decis să apeleze la fertilizarea in vitro. Acum are doi copii, care vor împlini luna viitoare un anişor. Ştefan şi Alexandra sunt sănătoşi şi voinici, iar mama lor spune că tot efortul a meritat. „Procedura necesită răbdare şi voinţă. Trebuie să pleci la drum cu optimism. Rezultatele însă merită pe deplin“, a afirmat ieşeanca. Pentru a putea face fertilizarea in vitro, Geanina a plătit 1.500 de euro, iar statul a decontat tot 1.500 de euro. Norocul ei nu îl vor avea însă şi alte femei care-şi doresc cu disperare un copil.
Ministerul Sănătăţii a decis să sisteze fondurile pentru programul naţional, care a fost derulat din anul 2011 şi până anul precedent. Astfel, procedura va putea fi realizată şi pe alte femei, doar dacă acestea achită suma de 3.000 de euro din propriul buzunar. „Centrul a fost înfiinţat în anul 2009 şi a fost primul din Moldova. În anul 2010 s-a născut primul copil, iar în anul 2011 a venit pe lume şi primul bebeluş născut prin programul naţional de fertilizare in vitro, finanţat de Ministerul Sănătăţii. Anul acesta, programul a fost întrerupt, c