Cei mai mulţi producători ecologici în Timiş sunt pe culturi vegetale de grâu şi porumb.
Datorită siguranţei financiare pe care o oferă producătorilor, procesatorilor şi distribuitorilor, în judeţul Timiş, piaţa produselor ecologice are o creştere anuală de 10-15%, arată Raportul Consiliului Judeţean Timiş, privind Planul de Amenajare a Teritoriului şi Structura Activităţilor.
Etichetarea ecologică, modificată din 2014
România a devenit, în ultimii ani, unul dintre statele membre ale Uniunii Europene importante în privinţa producţiei ecologice. Specialiştii susţin că, luând în considerare potenţialul foarte mare pe care ţara noastră îl are în acest domeniu, este necesar să se ţină cont de propunerile actorilor implicaţi în acest sector tocmai pentru a menţine credibilitatea şi siguranţa produselor ecologice pe piaţa naţională şi implicit, pe cea europeană. Astfel, pentru că există foarte multe ferme mici în zona de deal şi munte, care pot îndeplini criteriile pentru certificare ecologică, a fost adusă în discuţie problema „certificării de grup” – prin intermediul organizaţiilor importante de fermieri. Propunerea a venit din partea lui Michel Reynaud, preşedintele Consiliului European de Certificare Ecologică, la reuniunea din 7 iunie a principalilor operatori şi a fost susţinută atât de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi de celelalte organisme. Obiectivul principal al întâlnirii l-a constituit prezentarea propunerilor asociaţiilor din agricultura ecologică privind elaborarea documentului de poziţie vis-a-vis de viitorul Regulament European 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea producţiei ecologice, care se va modifica de la 1 ianuarie 2014.
43 de fermieri în Timiş
În 2012, 43 de fermieri au solicitat sprijinul financiar de la APIA Timiş, dintre care 27 fermieri certificaţi cu o suprafaţă de 8.486 de hec