Producţia de petrol a Statelor Unite a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din lume şi din istoria ţării, un semn în plus că revoluţia hidrocarburilor din şisturi remodelează piaţa mondială a energiei, scrie The Wall Street Journal.
Producţia de ţiţei a SUA a crescut anul trecut cu 14%, sau cu echivalentul a un milion de barili pe zi, la 8,9 milioane de barili pe zi, potrivit unui raport al British Petroleum.
Producţia suplimentară din exploatările americane a făcut ca piaţa globală să fie suficient aprovizionată şi a ajutat pieţele să facă faţă scăderii producţiei din alte părţi ale lumii.
„Creşterea producţiei din SUA a fost un factor major în împiedicarea preţurilor să crească accentuat, în pofida celui de-al doilea an consecutiv cu întreruperi majore ale aprovizionării”, a explicat directorul executiv al BP Bob Dudley.
Cea mai mare parte a producţiei noi vine din formaţiuni dense de şist, accesibile acum datorită dezvoltării tehnologiei fracturării hidraulice.
Dincolo de SUA, producţie de ţiţei a crescut cu 7% în Canada, ceea ce a crescut rolul pe are America de Nord îl joacă pe piaţa mondială. Boom-ul de pe acest continent contrastează cu situaţia altor jucători importanţi precum Nigeria şi Venezuela, unde exploatările ajunse la maturitate şi turbulenţele politice afectează grav livrările.
În pofida creşterii producţiei, Statele Unite au rămas un importator major de ţiţei. Însă cea mai mare economie a lumii importă acum în cele mai mici cantităţi de după mijlocul anilor 1990.
SUA ocupă locul trei în lume la producţia de petrol, după Arabia Saudită şi Rusia şi pompează doar unu din fiecare 10 barili din întreaga lume. Pe locurile patru şi cinci se plasează China şi Canada.
Producţia suplimentară din America de Nord a făcut mai uşor pentru SUA şi Europa să impună sancţiuni dure Iranului în privi