Contraceptivele nr. 1 din România, suspectate că îmbolnăvesc şi ucid
Autorităţile sanitare canadiene au raportat, în ultimii şase ani, 23 de decese şi 600 de cazuri de reacţii adverse severe în rândul femeilor care luau contraceptivele Yasmin şi Yaz. Pilulele cu pricina sunt autorizate şi la noi în ţară, iar, în intervalul 2009–2013, zeci de românce care le luau au făcut tromboze venoase.
Anticoncepţionalele orale sunt, alături de prezervativ, cele mai populare metode, la nivel mondial, pentru evitarea unei sarcini nedorite. Însă recentele incidente în care popularele pilule sunt suspectate că au îmbolnăvit sute de femei şi chiar ucis zeci au pus pe jar atât autorităţile de la noi din ţară, cât şi pe cele europene.
Dr. Marius Savu: "Zeci de românce au avut reacţii adverse"
"Noi nu am luat nicio decizie până acum. Yasmin şi Yaz au autorizaţie de punere pe piaţă în România din 2009. În acest interval au fost semnalate 10 cazuri de tromboze venoase. În acest moment se evaluează situaţia la nivelul Comitetului de farmacovigilenţă a Agenţiei Europene a Medicamentului, iar rezultatul va fi comunicat în luna iulie", a explicat dr. Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Pericolul, semnalat încă din 2011
Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente a transmis, încă din aprilie 2012, un avertisment, indicând că pilulele Yasmin şi Yaz ar putea fi "legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge". O atenţionare similară a fost publicată, de asemenea, în 2011, de Agenţia Europeană a Medicamentelor.
Prof. dr. Daniel Popescu: "Testul de coagulare este obligatoriu"
"Anticoncepţionalele nu se prescriu fără analize prealabile. Testul de coagulare este obligatoriu. Dacă acesta nu iese bine, pacient