Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului a împlinit 23 de ani de existentã. Au fost 2 decenii + 3 ani în care miscarea sindicalã, la fel ca si numãrul angajatilor Companiei Nationale a Huilei, a cunoscut doar coborâsuri. În plus, aceastã perioadã a adus si celebrele mineriade, care au pus pe jar, nu numai, România.
“Apogeul” acestora a fost înregistrat la mijlocul lunii iunie a anului 1990, cu ocazia “mineriadei” cu numãrul 2. Anterior acesteia, cu sau fãrã sindicate sau lideri sindicali, minerii din Valea Jiului au „vizitat” pentru prima datã (în epoca post-decembristã si în masã) Capitala, în data de 18 februarie 1990. Aceasta a fost prima mineriadã din istorie si a pornit în vederea apãrãrii institutiilor statului. Vorba vine! Apropo, primul sindicat liber din Vale a fost înfiintat de o femeie! Ileana Bodea, astãzi seful Serviciului Sãnãtate si Securitate în Muncã Petrosani, a fost cea care chiar în decembrie 1989 a pus bazele primului sindicat adevãrat, la Mina Livezeni, acolo unde activa pe atunci! Dar aceasta este o cu totul alã poveste…
Primul presedinte al nou înfiintatei structuri sindicale (24 martie 1990, Petrosani), a fost Miron Cozma, un tânãr subinginer de la Mina Lonea. Tânãr, dar hotãrât, pentru cã imediat dupã instalare acesta a coordonat o grevã generalã. Acelasi an 1990 a adus si cel mai trist moment din întreaga miscare sindicalã a Vãii Jiului. Este vorba despre “Iunie 1990”, atunci când a fost luatã cu asalt Capitala. La chemarea si îndemnul lui Ion Ilici Iliescu, s-a derulat o nouã editie a mineriadelor, în perioada 13-15 iunie. Violentele de stradã, la care nu au luat parte numai minerii din Valea Jiului, ci si multe alte categorii de „oameni ai muncii”, astãzi uitati de istoriografie, au fost apreciate pozitiv de Ion Iliescu care le-a multumit „din inimã” tuturor celor care au participat la o nouã înãbusire a dorintelor de lib