Guvernul a aprobat un memorandum pentru reluarea negocierilor cu partea ucraineană
Ţara noastră a investit înainte de 1989 aproximativ 800 milioane de dolari, investiţia iniţială fiind completată de cheltuielile de conservare
Oficialii români încearcă de câţiva ani să recupereze măcar o parte din investiţiile României în combinatul de la Krivoi Rog, însă eforturile lor au fost sortite eşecurilor. În ultima şedinţă de Guvern, oficialii au aprobat un alt Memorandum pentru reluarea negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog (Ucraina).
Înainte de 1989, România a investit aproximativ 800 milioane de dolari, investiţia iniţială fiind completată de cheltuielile de conservare.
În primăvară, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se declara optimist în privinţa obţinerii, de către România, a unor compensări pentru investiţia de la combinatul de la Krivoi Rog în condiţiile în care autorităţile ucrainene intenţionează să privatizeze combinatul.
"La Krivoi Rog este o situaţie destul de complicată, pentru că România a blocat acolo vreo opt sute de milioane de dolari. Dintre toate ţările care au participat, se pare că România era cea mai puţin convinsă că va cădea comunismul pentru că până în ultima zi România a continuat să investească", a spus ministrul.
El a arătat că din cele 800 de milioane de dolari investite de România există un dezacord cu partea ucraineană privind nivelul investiţiilor recepţionate şi a menţionat că la acest combinat investiţiile au fost făcute în perioada când funcţiona Uniunea Sovietică, care a făcut un anumit partaj, şi că erau implicate state care acum nu mai există, cum ar fi RDG sau Cehoslovacia.
Privatizarea nu se poate face fără acordul