Şase învinuiţi şi 26 de făptuitori au fost aduşi miercuri după-amiază la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Hunedoara pentru audieri. Reţinerea a survenit în urma unei acţiuni de amploare, care a beneficiat şi de sprijinul BCCO Alba Iulia şi SRI, urmând a fi dispuse, în continuare, măsurile legale ce se impun.
În 12 iunie, în judeţele Hunedoara, Neamţ, Botoşani, Iaşi şi Suceava au avut loc percheziţii în 33 de locaţii, din care 14 la sediile ori punctele de lucru ale unor societăţi comerciale. Acţiunile fac parte din ancheta procurorilor DIICOT Hunedoara, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de şase învinuiţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii estimează în acest moment un prejudiciu de 3,7 milioane de lei.
Datele anchetei arată că „liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale controlate direct, astfel încât, după facturări succesive, realizate prin intermediul unor firme fantomă înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală. Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora. De asemenea, banii proveniţi din sustragerea de la plata TVA către bugetul consolidat al statului erau reintroduşi în circuitul civil, respectiv pentru efectuarea de tranzacţii ori achiziţie marfă sau erau retrase în numerar de către unii d