Traian Basescu a anuntat, cat se poate de explicit, ca va face toate eforturile pentru a transforma in praf si pulbere intreg efortul vizand revizuirea Constitutiei. La care au participat si participa oameni politici, specialisti in drept constitutional, reprezentanti ai societatii civile si ai tuturor institutiilor interesate. Cum va proceda? Cum poate contracara USL actiunea sa?
Nu este pentru prima data cand persoana, care detine in mod ilegitim functia de presedinte al Romaniei, isi anunta intentia de a arunca in aer intreaga actiune de revizuire a Constitutiei. In urma cu circa o luna, el ne-a mai informat o data ca va proceda astfel. In aceasta saptamana insa, a facut-o extrem de explicit si foarte agresiv. Din nefericire constat ca am avut, suta la suta, dreptate atunci cand am sustinut necesitatea transformarii Parlamentului in constituanta si elaborarii unei Constitutii noi. Fiindca procedura revizuirii presupune o serie de constrangeri de care Traian Basescu va profita din plin. Avand o marja mare de manevra, in special prin intermediul Curtii Constitutionale.
Este limpede ca Traian Basescu se impotriveste unora dintre modificarile aduse Constitutiei. Din cateva motive usor de descifrat. Sunt prevederi care, odata schimbate, ii miscoreaza umbrela de protectie sub care spera sa se ascunda dupa incheierea mandatului. Sunt alte prevederi care reduc posibilitatea reprezentantilor unor institutii de a actiona, in viitor, discretionar, protejandu-i pe protejatii lui Basescu si punandu-i in dificultate pe adversarii acestuia. Asemenea modificari se circumscriu unor garantii mai mari acordate drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, egalitatii de sanse intre aparare si acuzare in procesul penal, compozitiei si atributiilor CSM, atributiilor Curtii Constitutionale, puterii Parlamentului de a-si exercita controlul, precum si raportului dint