Pensia privata facultativa ar trebui sa faca parte din planificarea financiara a oricarei persoane trecute de 30 - 35 de ani, in conditiile in care pensia oferita de stat este, de cele mai multe ori, destul de mica.
In comparatie cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), pentru pensia privata facultativa (Pilonul III) nu exista limitari in functie de varsta. Astfel, pentru a primii banii din pensia privata, trebuie sa dati bani pentru cel putin 90 de contributii lunare, chiar daca nu sunt consecutive si sa aveti peste 60 de ani.
De asemenea, puteti opta sa depuneti pana la 15 la suta din veniturile brute lunare in fondul pensiei private facultative.
In plus, si angajatorii au posibilitatea sa ofere angajatilor pachete de pensii private facultative, pentru care beneficiaza de deduceri fiscale de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat si 400 euro/an pentru angajator.
Ca si in cazul pensiilor private obligatorii, contribuabilii pot alege dintr-o multitudine de fonduri de pensii, cu grad de risc si rentabilitate variata. Astfel, gradul de risc poate fi conservator (investitiile cele mai sigure) echilibrat sau dinamic (investitiile cele mai riscante, dar si cu posibilitatea castigului mai mare).
ING pune la dispozitie doua fonduri de pensii facultative, ING Activ si ING Optim. In primul caz, profilul de risc al fondului este dinamic. In al doilea, riscul este echilibrat, iar fondul garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma contributiilor nete, minus comisionul de administrare, chiar daca, in momentul cand clientul doreste sa acceseze pensia, valoarea contului este mai scazuta decat suma contributiilor nete efectuate pana in acel moment.
Contributia lunara la cele doua tipuri de pensii facultative trebuie sa fie de minimum 45 de lei pe luna.
La Allianz Tir