V-aţi întrebat vreodată unde se cazau călătorii care ajungeau în Cluj în perioada medievală, cum arătau hanurile la vremea aceea, cu ce mâncare erau serviţi muşteriii şi ce este acum în locul hanurilor de odinioară?
O parte din clădirile din zona centrală a Clujului şi care acum sunt fie locuinţe particulare, fie magazine, baruri sau sedii de firme erau folosite ca hanuri în perioada medievală şi renascentistă.
Istoricul Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca afirmă că primul han menţionat în oraşul Cluj-Napoca este casa în care s-a născut regele Matei Corvin în 1443 şi se numea Casa Mehffi.
„Era un fel de han de lux, echivalentul hotelurilor de lux de astăzi pentru că era situat într-o parte liniştită a zonei centrale a oraşului şi erau cazate acolo personalităţi ale timpului. Acolo s-a născut şi regele Matei Corvin pentru că mama lui, Elisabeta Szilagyi, a petrecut mai mult timp în oraşul Cluj stând la hanul respectiv”, povesteşte Sălăgean.
Registrele de socoteli ale oraşului arată că, în general, la hanurile din Cluj nu se consumau mâncăruri de lux, ci alimente obişnuite, însă de calitate. Se mânca multă carne, peşte, pâine şi alimente de post atunci când erau perioadele de post, dar mai ales pentru soliile care veneau din Moldova şi Ţara Românească.
„Clujul după ce a trecut la reformă nu mai era interesat de post, dar se făceau eforturi ca celorlalţi să le asigure mâncarea adecvată”, menţionează istoricul clujean.
Cei care nu îşi permiteau aceste alimente mâncau lucruri mai simple şi ieftine. Erau şi hanuri în care pur şi simplu nu serveau de mâncare nimic.
Documentele istorice dovedesc faptul că nici un călător nu bea apă astfel că vinul şi berea nu lipseau de la masă. Evitau să consume apă deoarece era considerată purtătoare de boli. „Sunt menţiuni ale călătorilor care spuneau c