Femeile gravide care suferă de obezitate întâmpină un risc crescut de a naşte prematur, conform unui nou studiu realizat în Suedia, informează LiveScience.com.
Conform studiului, femeile obeze întâmpină un risc mai ridicat decât femeile cu greutate normală de a naşte copii extrem de prematur, după doar 22 - 27 de săptămâni de sarcină, în condiţiile în care perioada normală de sarcină este de 40 de săptămâni.
În plus, cu cât o femeie este mai obeză, cu atât creşte şi riscul de a naşte prematur. În cazul femeilor cu obezitate severă - stare definită printr-un indice al masei corporale (BMI) între valorile de 35 - 39,9 - riscul de naştere prematură se dublează, iar în cazul femeilor cu obezitate extremă - indice al mase corporale de peste 40 - riscul este de trei ori mai ridicat decât în cazul femeilor cu greutate normală (indice al masei corporale între 18,5 şi 24,9).
Deşi această creştere a factorului de risc este considerabilă, totuşi foarte puţini copii se nasc prematur, majoritatea femeilor obeze care au participat la studiu având naşteri normale.În cadrul studiului naşterile extrem de premature s-au înregistrat la 0,17% dintre femeile cu greutate normală, comparativ cu 0,21% dintre femeile supraponderale, 0,27% dintre femeile obeze, 0,35% dintre femeile cu obezitate severă şi respectiv 0,52% dintre femeile cu obezitate extremă.
Totuşi, "ţinând cont de rata foarte ridicată a mortalităţii în rândul copiilor născuţi extrem de prematur, chiar şi cele mai mici diferenţe de risc au consecinţe importante", conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association JAMA).
Studiul a fost realizat pornind de la analiza a peste 1,5 milioane de naşteri produse în Suedia între 1992 şi 2010. Din acest volum de naşteri, 5% dintre copii au fost născuţi prematur (înainte de săptămâna 37 de s