Două expoziţii care au în centrul lor fluturii pot fi vizitate în Jibou, respectiv Zalău.
O expoziţie inedită de fluturi exotici vii, care „dansează" în jurul vizitatorilor, poate fi admirată până în 23 iunie la Grădina Botanică din Jibou. Pentru completarea experienţei, la 25 de kilometri distanţă, în Zalău, se poate vizita una dintre cele mai bogate colecţii de entomologie din ţară, care cuprinde şi exemplare superbe de fluturi exotice.
Fluturi vii...
Prima expoziţie - cum altfel sa-i spunem? - este de găsit în cea mai nouă seră a complexului de la Jibou, sera cu Bromelii. Aici, între plante tropicale, care crează un habitat aproape identic cu cel din care provin, vizitatorii se pot întâlni, la propriu, cu fluturi exotici din America de Sud şi Asia.
Pe lângă faptul că oricine, de la cei mai tineri până la adulţi sau bunici, se vor bucura la vederea coloritului deosebit cu care natura a înzestrat aceste insecte, doar în cadrul acestei expoziţii turiştii pot să interacţioneze cu fluturii şi să se bucure de zborul lor dantelat.
Ideea nu este nouă. În urmă cu un an, tot la Jibou a avut loc prima expoziţie de acest fel. Evenimentul este organizat de Butterfly Trading SRL în parteneriat cu Grădina Botanică „Vasile Fati" Jibou şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad.
Faţă de ediţia de anul trecut, organizatorii vin cu mult mai mulţi fluturi care vor înveseli la propriu serele grădinii. Expoziţia este deschisă în perioada 1-23 iunie, timp în care cei care îi vor trece pragul vor putea admira sute de fluturi din speciile Parides Arcas (America de sud) - familie din care face parte şi „coada rândunicii"; Heliconius Hecale (Mexic, Panama); Papilio lowi (Borneo, Filipine, Indonezia); Idea Leuconoe (Asia de Sud-Est) denumit şi „fluturele de hârtie"; Cethosia cyane (Asia); Morpho polyphemus şi Morpho peleides (America de Sud).
E