Majoritatea companiilor globale de top isi reorganizeaza radical structura operationala ca raspuns la criza financiara globala si la consecintele economice ce decurg de pe urma ei, se arata intr-un nou studiu realizat de Ernst & Young.
Raportul „Delivering tomorrow's companies today” evidentiaza faptul ca se poate observa aparitia unei noi organizari a serviciilor de business la nivel global, un fel de ”noua companie in interiorul companiei” care combina intr-o singura unitate cat mai multe dintre activitatile fara expunere directa la client menite sa deserveasca restul afacerii.
Un pas inainte catre schimbare
Orientarea catre organizatiile globale de servicii suport de business reprezinta un pas inainte in schimbarea centrelor de servicii partajate si a solutiilor de outsourcingcare au fost implementate de marile multinationale de top in ultimii 20 de ani.
Conceptul de servicii partajate a fost dominat, la inceput, de serviciile pentru IT si pentru cele financiare, insa s-a extins treptat si pe zona unor alte functii, cum ar fi cea de HR sau de achizitii. In unele cazuri, aceste procese au fost externalizate catre un tert furnizor specializat, insa au existat si companii care au optat sa opereze prin centre proprii de astfel de servicii. Pentru orice varianta s-ar fi optat, principalul obiectiv vizat a fost mutarea operatiunilor de rutina si a proceselor catre specialisti, in speranta ca acestia vor reusi sa le proceseze mai eficient si mai ieftin.
Multe companii s-au bucurat de un real succes in urma unor astfel de solutii, insa in ultimii ani rentabilitatea acestora a inceput sa scada, mai ales din pricina abordarii prea rigide si prea functionale a acestor servicii partajate. Turbulentele economice din pietele din intreaga lume, aparute in urma crizei financiare, au dat lucrurile peste cap, fortand multi