Polițiștii au efectuat 33 de percheziții în cinci județe, printre care și Neamț. Au fost vizate firme și patroni care sunt bănuiți de spălare de bani de trei milioane de lei.
Oamenii legii au anihilat o rețea de societăți comerciale și patroni care se foloseau de firme în insolvență pentru a păgubi statul prin neplata TVA-ului. Începând cu 2009, prin achiziții fictive, ei au creat un prejudiciu de peste trei milioane de lei.
Achiziții fictive și firme în insolvență
Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba, sub coordonarea Direcție de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T) – Biroul Teritorial Hunedoara, au efectuat 33 de percheziții în județele Neamț, Iași, Suceava, Hunedoara și Botoșani, dintre care 14 la sedii de firme și 21 la locuințele membrilor grupării infracționale.
Din investigațiile efectuate a reieșit că, în cursul anului 2009, liderii grupării, în calitate de asociați la societăți comerciale din municipiul Hunedoara, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, împreună cu mai multe persoane din Suceava, Bihor și Bacău, în scopul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.
Astfel, suspecții ar fi desfășurat activități comerciale prin intermediul mai multor societăți comerciale din Suceava și Bihor, firme aflate în insolvență. Din cercetări a reieșit că firma din Bihor nu a funcționat niciodată la sediul social declarat și avea ca obiect de activitate agenție imobiliară, total diferit de activitatea desfășurată în fapt.
O altă societate comercială folosită de către gruparea infracțională a fost una din Onești, județul Bacău, firmă ce avea ca principal obiect de activitate “prelucrarea lemnului”. Nici această firmă nu a funcționat la sediul social declarat, nu a ținut evidențe contabile și nu a derulat activități comerciale î