Filmul „Funeralii fericite“, care a intrat în cinematografele din România, este al doilea film regizat de Horaţiu Mălăele, pe un scenariu scris de dramaturgul Adrian Lustig.
În ultimii ani, cinci scenarii scrise de Adrian Lustig au câştigat finanţare la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei - „Poker“ şi „Ultimul corupt din România“, ambele regizate de Sergiu Nicolaescu, „Nunta mută“ şi „Funeralii fericite“, ambele regizate de Horaţiu Mălăele, şi „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă. Lustig a semnat şi scenariul pentru „Minte-mă frumos“, comedia cu Diana Dumitrescu şi Andi Vasluianu.
„Funeralii fericite“ este povestea imigrantului Lionel Ionel Frunză (Horaţiu Mălăele), care, după ce a muncit în Franţa, se întoarce în România, unde nu reuşeşte să se readapteze. Trăieşte în mijlocul unei comunităţi multirasiale, de imigranţi veniţi din toate colţurile lumii.
Împreună cu doi prieteni, Gruia Sandu şi Igor Caras-Romanov, Lionel petrece la cârciuma “La imigrantul fericit“. Ameţiţi de băutură şi însoţiţi de trei frumoase profesioniste, cei trei ajung în faţa casei unei ţigănci, care le citeşte în palmă şi le spune că vor muri curând, în condiţii ciudate. Nimeni nu ia în serios prezicerea, până când lucrurile încep să se întâmple aşa cum li s-a spus. Lionel Frunză este ultimul şi are timp să se pregătească.
Adrian Lustig a scris scenariul după propriul roman şi a fost producătorul filmului.
Am scris o comedie "mortală", nu neagră
„Adevărul“: De ce sunt funeraliile fericite?
Adrian Lustig: Ador să fac câte un oximoron în titluri, ca să atrag publicul. Aşa a fost şi la „Nunta mută“. Sursa este romanul „Funeralii fericite“, după care s-a făcut filmul, în care, la sfârşit, personajul principal primeşte un tort, pe care, în loc să scrie "Aniversare fericită" scrie „Funeralii fericite“.
Interviu Adrian Lustig, s