Plantele cu colorit şi parfum îmbietor alină durerile şi ajută în nenumărate boli. Află când este momentul potrivit să le culegi şi ce trebuie să foloseşti de la ele pentru o sănătate de fier.
Delicată, cu parfum de toporaşi, planta trei-fraţi-pătaţi atrage atenţia prin florile în tonuri de violet, violet-albăstrui, galben sau alb-gălbui. Creşte în luncile umede, la marginea pădurilor, în zona de deal şi cea subalpină. Mai este numită şi panseluţa sălbatică.
Perioada de recoltare - începând din mai până la finele lunii august.
Părţile active ale plantei - partea aeriană a plantei (tulpini, frunze, flori), se recoltează numai în perioada înfloririi ei.
La ce te ajută - Trei-fraţi-pătaţi se foloseşte sub formă de infuzie, are proprietăţi diuretice, depurative, de un real sprijin în caz de încetinire a tranzitului intestinal, dar şi pentru afecţiuni alergice, astm şi urticarie.
Tot contra alergiilor şi a astmului se recomandă siropul de trei-fraţi-pătaţi.
Tinctura din trei-fraţi-pătaţi este bună pentru eliminarea toxinelor acumulate în organism, iar cataplasmele ajută în dermatite şi psoriazis.
Mod de preparare
Dacă pentru o simplă infuzie din această plantă se foloseşte doar o linguriţă de trei-fraţi-pătaţi şi 200 ml de apă, pentru tinctură trebuie 20 de linguri de pulbere şi două căni cu alcool alimentar mai tare, de 90 de grade, care se lasă la macerat timp de zece zile. În scop depurativ, ia 15 picături cu apă, de trei ori pe zi.
Cataplasma necesită două-trei linguri cu pulbere şi puţină apă caldă, din care se face o pastă. Se menţine pe zona cu probleme circa o oră.
Siropul se prepară din 80 g flori, care se pun într-o sticlă închisă la culoare. Se umple sticla cu apă şi după o jumătate de zi se strecoară lichidul. Apoi, se dă în clocot un sfert de oră, cu 800 g de zahăr. Din sirop, iei cinci linguri pe zi, îna