"Înţeleg că ambiţiile BNR sunt de reducere a riscului sistemic privind deprecierea pe valută, dar deprecierile sunt speculative. Dacă iei un credit pe termen lung, nu-l iei gândindu-te la momentele speculative"
Faptul că e mai ieftin un credit în euro este compensat cumva că ai risc valutar, a arătat preşedintele Raiffeisen Bank
Un credit în valută pe termen lung nu trebuie analizat din perspectiva unor momente de depreciere speculativă, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, adăugând că există cerere suplimentară pentru finanţări în euro şi clienţi care înţeleg riscurile, dar sunt restricţionaţi, informează Mediafax. "Piaţa chiar ar mai vrea mai mult credit în valută, care rămâne ieftin în continuare şi discuţia acum e... sunt cazuri în care clientul poate înţelege riscul valutar, poate asuma riscul, ştie ce face, sau e chiar hedged şi nu poate lua un credit în valută şi asta merită discutat", a spus Van Groningen la un eveniment de specialitate.
Consolidarea sistemului bancar va continua
El se aşteaptă ca toate sectoarele să aducă creşteri ale soldului de credite în acest an, inclusiv la populaţie, dar cu un impact mai vizibil pe producţie, exportatori, agricultură, IT şi servicii.
"Înţeleg că ambiţiile BNR sunt de reducere a riscului sistemic privind deprecierea pe valută, dar deprecierile sunt speculative. Dacă iei un credit pe termen lung, nu-l iei gândindu-te la momentele speculative. (...) Faptul că e mai ieftin un credit în euro este compensat cumva că ai risc valutar", a completat Van Groningen.
"Pe termen lung rămân doar vreo patru bănci universale"
Consolidarea sistemului bancar va continua, pentru că este din ce în ce mai scump să păstrezi o bancă universală în România, iar pe termen lung piaţa nu poate susţine mai mult de patru bănci universale, apreciază preşe