Oferta prin care producătorul de energie electrică Nuclearelectrica vrea să vândă pe bursă 10% din acţiunile proprii va avea o structură apropiată celei prin care statul a cedat în luna aprilie 15% din titlurile Transgaz, preţurile de vânzare urmând să fie stabilite tot în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.
Acţiunile ar urma să fie împărţite tot în trei tranşe, din care una pentru investitorii instituţionali şi salariaţii Nuclearelectrica, iar alte două destinate investitorilor de retail, în funcţie de volumul subscrierilor.
WikiZF: Profilul companiei Nuclearelelectrica
WikiZF: Profilul companiei Transgaz
Noutatea este că salariaţii companiei vor putea cumpăra acţiuni cu discount, o facilitate care nu a mai fost acordată până acum în cadrul listărilor din România, dar care este practicată de mulţi ani în privatizările din Polonia. Implicarea salariaţilor în oferta Nuclearelectrica ar putea atrage un plus de investitori pe bursă şi i-ar motiva pe aceştia să contribuie la creşterea preţului acţiunilor.
Nuclearelectrica avea la finalul anului trecut 2.136 de salariaţi. Salariul mediu (brut) în companie a fost anul trecut de 8.000 de lei.
Nu se ştiu deocamdată nici numărul de acţiuni alocate fiecărei categorii de investitori şi nici discounturile pe care le vor primi salariaţii.
Oferta va avea două preţuri, unul minim şi unul maxim, iar investitorii instituţionali vor fi singurii care pot plasa ordine de subscriere în acest interval, în timp ce ceilalţi investitori şi salariaţii vor fi obligaţi să subscrie doar la preţul maxim, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.
La fel ca la oferta secundară de la Transgaz, micii investitori, dar şi salariaţii vor putea cumpăra cu discount. În cazul salariaţilor va fi un discount fix, în timp ce pentru mici