Zeci de oameni s-au adunat în această după-amiază în Piața Universității din București, la monumentul dedicat lui Cristian Pațurcă, pentru a comemora pașnic victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei “21 Decembrie 1989″.
La eveniment au fost reprezentate însă şi alte organizaţii ale societății civile, majoritatea celor care au venit la “Kilometrul 0” pentru a onora memoria celor care au avut de suferit de pe urma mineriadelor fiind persoane trecute de 45-50 de ani, a consemnat agenția Mediafax.
Membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor au desfăşurat pe treptele de la Teatrul Naţional pancarte cu mesaje simbolice: “Jos comunismul!“, “Iliescu arestat“, “Cerem redeschiderea dosarului represiunii din iunie 1990 – Genocid” şi “Nu uita 13 – 15 iunie 1990!“.
Reprezentanții asociației au amplasat şi un punct de “strângere semnături pentru arestarea infractorului Ion Iliescu“.
Preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989″, Teodor Mărieş, a precizat că, timp de 23 de ani, nu a existat voinţă politică pentru finalizarea dosarului Mineriadei.
“Faptul că decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului îl menţionează pe Ion Iliescu de opt ori drept principalul vinovat ne îndreptăţeşte să credem că acest dosar trebuie închis”,
a punctat Teodor Mărieş.
Mineriada din iunie 1990 rămâne pentru istoria post-decembristă a României unul dintre evenimentele cele mai sângeroase și controversate, prin însuși caracterul reprobabil al măsurilor care au fost luate în perioada 13 – 15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile.
Reducerea brutală la tăcere a protestatarilor din Piața Universității de către minerii a căror implicare a fost solicitată de către însuși președintele de atunci al Români