Cluj-Napoca este singurul oraş din cele mai mari şase din ţară unde preţurile locuinţelor au crescut în ultimele 12 luni, în condiţiile în care în Constanţa, Ploieşti, Timişoara, Braşov şi Bucureşti proprietarii locuinţelor din Bucureşti au scăzut preţurile cu până la 4,2%.
După ce în aprilie preţurile cerute pentru apartamentele din întreaga ţară s-au depreciat, înregistrându-se o scădere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat, în luna mai piaţa rezidenţială a fost marcată de stabilitate. Astfel, la nivel naţional în luna mai a fost consemnată o apreciere uşoară, de 0,3%, până la 938 de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, tendinţa generală în marile oraşe ale ţării a fost, cu două excepţii, una de scădere, se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.
Pe primul loc în topul marilor oraşe în funcţie de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidenţial în decurs de 12 luni se află Constanţa şi Ploieşti, cu scăderi de 4,2% faţă de 2012.
În Constanţa preţurile au coborât sub 900 de euro pe metru pătrat, respectiv de la 906 la 868 de euro pe metru pătrat.
Pe de altă parte, în Ploieşti preţul mediu se apropie de limita de 800 de euro, în condiţiile în care acesta s-a redus de la 836 la 801 euro pe metru pătrat.
În Capitală, pretenţiile proprietarilor şi dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% în ultimele 12 luni, la 1.096 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.140 de euro pe metru pătrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe următorul loc se află Braşov, unde preţurile solicitate de vânzători şi intermediari sunt cu 1,8% mai mici comparativ cu sfârşitul lunii mai 2012. În aceste condiţii, preţul mediu a ajuns la 833 de euro pe metru pătrat, faţă de 848 de euro pe metru pătrat anul trecut.
În Timişoara, preţurile locuinţelor s-au menţinut relativ stabile în ultimele 12 luni, cu o marjă de scădere de doar 1%, de