Tinerii cu nevoi speciale necesită personal calificat
Casa Iris a Fundaţiei Diakonia din Sfântu Gheorghe derulează un proiect de transfer de inovare, prin care se doreşte formarea şi perfecţionarea unui personal îngrijitor pentru tinerii cu nevoi speciale – iar aici intră persoane cu SIDA, accidente celebrale, accidente cu urmări asupra fizicului etc. Proiectul este derulat alături de mai multe entităţi din Polonia şi Germania, în cadrul programului Leonardo Da Vinci – Învăţare pe tot parcursul vieţii.
Managerul proiectului, Szilagy Nagy Imola, a declarat că proiectul a pornit de la faptul că s-a sesizat o lipsă de preocupare faţă de tinerii cu nevoi de îngrijire, în sensul în care nu există personal specializat pentru aceştia. În general, asistenţa pentru persoanele tinere cu nevoi de îngrijire este asigurată de rude sau prieteni care devin îngrijitori, în vreme ce statul nu are forme instituţionale decât pentru copii şi bătrâni.
„Asistenţii şi îngrijitorii ştiu de foarte puţine ori care sunt nevoile acestora – înţelegem ca tineri persoanele între 18 şi 55 de ani. În plus, comparativ cu sistemele de îngrijire din Germania, ceea ce se întâmplă în România e departe de a fi propriu. Chiar şi în Germania a fost aşa, iar ideea a venit după ce un etaj al unui centru de îngrijire pentru vârstnici a fost transformat în spaţiu de îngrijire pentru tineri şi s-a constatat că nevoile acestora sunt diferite. De aceea organizăm cursuri în 8 module în cadrul acestui proiect, pentru a instrui îngrijitorii, oferindu-le posibilitatea de a vedea cu funcţionează sistemele german şi polonez, plus şansa de cursuri teoretice”, a declarat Szilagy Nagy Imola.
Aceasta a explicat că în vreme ce îngijirea bătrânilor se orientează în special pe aspecte medicale, când vine vorba de tineri trebuie luate în considerare şi alte nevoi, tocmai de aceea personalul de îngijire