După ce în aprilie prețurile cerute pentru apartamentele din întreaga țară s-au depreciat puternic, înregistrându-se o scădere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat, luna mai a fost caracterizată de o oarecare stabilitate pentru piața rezidențială.
Indicele imobiliar calculat de Imobiliare.ro la nivel naţional a consemnat o apreciere ușoară, de 0,3%, până la valoarea de 938 de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, cu două excepții, tendința generală în marile orașe ale țării a fost una de scădere. Imobiliare.ro prezintă un clasament al marilor orașe în funcție de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidențial în decurs de 12 luni.
Constanța: Orașul de la malul mării ocupă primul loc în top, cu o scădere de 4,2% față de mai 2012, de la 906 la 868 de euro pe metru pătrat. Constanța este, totodată, unul dintre cele două oraşe care au făcut excepție de la tendinţa generală de scădere a preţurilor din ultimele treizeci de zile: aici, prețurile cerute de proprietari și dezvoltatori au crescut ușor față de aprilie, cu 0,2%. Tendința de scumpire a fost resimțită însă doar pe segmentul apartamentelor vechi, care au consemnat un avans de 0,6%, de la 859 la 864 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 890 la 886 de euro pe metru pătrat.
Ploiești: La egalitate cu orașul-port se situează și Ploieștiul, cu o scădere de 4,2% consemnată de Indicele Imobiliare.ro la 12 luni, de la 836 la 801 euro pe metru pătrat. În luna mai, prețul mediu solicitat pentru apartamentele din oraș s-a diminuat cu 1,6% față de aprilie, de la 814 euro pe metru pătrat.
București: Pe locul al doilea în clasamentul ieftinirilor se înscrie Capitala, unde pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% în ultimele 12 luni. În prezent, prețul mediu solicitat aici este de 1.096 de euro pe metru pătrat, față