Astăzi, în scuarul Gării Feroviare din Capitală, foşti exilaţi din Basarabia s-au adunat pentru a comemora deportările în Siberia şi Kazahstan pe 12-13 iunie 1941. Manifestaţia nu a fost lipsită de replici lansate de deportaţi nemulţumiţi celor de la guvernare.
La eveniment au participat mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului.
„Este o parte din istoria noastră pe care nu trebuie să o uităm. Urmează să mai discutăm cu preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi, să împrospătăm memoria şi să ducem la îndeplinire mai multe acţiuni începute, inclusiv ceea ce ţine de finalizarea construcţiei Muzeului Deportaţilor”, a declarat Vlad Filat.
Liberalii reformatori au fost întâmpinaţi de mulţime cu proteste şi fluierături, iar liberal-democratul Vlad Filat a fost învinuit că ar fi „om al Moscovei”.
Preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Foştilor Deţinuţi Politici, Valentina Sturza, a încercat să calmeze spiritele accentuând că scopul evenimentului de astăzi este rememorarea tragicelor evenimente şi nu cearta din motive politice.
Primarul Dorin Chirtoacă a mulţumit pentru atitudine, sinceritate şi verticalitate şi a spus că vor fi depuse toate aforturile ca monumentul „Trenul durerii” să fie inaugurat pe 6 iulie, atunci când se comemorează al doilea val de deportări din 1949. „Eu mi-am dat cuvântul în faţa dumneavoastră şi încerc să mi-l ţin. Lucrările în mare parte sunt în toi. Sper să nu apară piedici la frontieră, când monumentul va fi adus”, s-a adresat Chirtoacă mulţimii.
Totodată, în Parlament a fost propus un minut de reculegere în memoria deportaţilor, gest ignorat de deputaţii comunişti. Aceştia au refuzat să se ridice în picioare iar subiectul a stârnit discuţii care au durat timp de o oră.
Peste 22.000 de basarabeni au fost duşi în Siberia sau Kazahstan pe12-13 iunie 1941, iar alţi peste 35.000 – pe 5-6 iul