Ziua Eroilor. Victime ale deportărilor, şi rudele acestora comemorează joi, 13 iunie, 72 de ani de la primul val de deportări în masă a basarabenilor, organizat de regimul sovietic.
Joi, 13 iunie au loc depuneri de flori la Stela Comemorativă a Deportaţilor şi Deţinuţilor Politici din Chişinău. Evenimentul a fost urmat de un parastas în memoria victimelor regimului totalitar sovietic, transmite Radio Chişinău.
Deportările au fost unul din principalele elemente ale politicii sovietice de deznaţionalizare a românilor. Aproximativ 25 de mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică. Potrivit istoricilor, au fost duşi în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice oamenii cei mai înstăriţi şi mai instruiţi, dar şi cei care erau percepuţi ca o ameninţare la adresa URSS.
După valul de deportări din 1941 au urmat şi altele, în special în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.
Slugile Moscovei au boicotat comemorarea din Parlamentul R Moldova
Parlamentul Republicii Moldova a ţinut joi, 13 iunie, un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor sovietice, din 13 iunie 1941, la propunerea deputatului Mihai Godea. Excepţie au făcut deputaţii comunişti, care au refuzat să se alăture. Totodată, o iniţiativă privind recunoaşterea persoanelor care s-au născut în locurile în care au fost deportate familiile lor, în calitate de victime ale represiunilor politice, a fost respinsă de Parlament.
Parlamentul a devenit astăzi scena unor dezbateri aprinse privid comemorarea victimelor deportărilor din perioada sovietică. Gestul deputaţilor comunişti, care au refuzat să se ridice în picioare în timp ce restul parlamentarilor ţineau un minut de reculegere în memoria deportaţilor, l-a indignat pe deputatul li