In programul romano-elvetian vor intra doua proiecte, in valoare totala de 500.000 de franci elvetieni, pentru comunitati vulnerabile, cu probleme de sanatate dar si cu dificultati materiale. Astfel de comunitati nu sunt greu de gasit in judet, care este pe locul 4 pe tara la mortalitate infantila, pe locul 5 la prevalente ciroze si tot pe un loc fruntas in ceea ce priveste populatia neasigurata.
Vizita la Botosani a consilierului ministrului Sanatatii, Cristina Vladu, a deschis calea unei mai bune informari privind posibilitatea atragerii de fonduri pentru programe medico-sociale. Cristina Vladu a avut discutii privind astfel de proiecte atat cu prefectul, cat si cu presedintele Consiliului Judetean.
Discutia privind programul ce va putea finanta proiecte botosanene din domeniul medico-social, a adus in atentie faptul ca fondurile vor fi, in cea mai mare parte, puse la dispozitie de catre Elvetia, dar vor avea si o componenta de cofinantare din partea ministerului sanatatii si a autoritatilor locale.
Botosaniul a fost ales judet pilot, alaturi de Salaj si Tulcea, punctul forte de calificare fiind numarul mare de asistenti comunitari pastrati de catre primariile din judet.
Prezentarea oportunitatii de finantare s-a facut in prezenta mai multor reprezentanti din judet ai sistemului medical si de asistenta sociala, autoritatile judetene asumandu-si sarcina de a transmite informatiile catre primari si potentiali parteneri ai acestora.
Practic, se asteapta identificarea acelor comunitati vulnerabile care au atat probleme de sanatate cat si dificultati materiale, astfel incat interventiile ce se vor face prin intermediul programului sa raspunda si sa rezolve nevoi concrete.
In competitie sunt asteptate maxim 6 proiecte ce vor fi analizate si evaluate, in final doar doua urmand sa fie finantate si implementate.
In valoare de 500.000