O adunare comemorativă la micul monument din Scuarul Gării Feroviare.
Cateva zeci de victime ale deportarilor staliniste si rude ale acestora au comemorat astazi in scuarul Garii Feroviare de la Chisinau primul val al deportarilor, din 13 iunie 1941. Participantii au depus flori la piatra comemorativa din apropierea garii, impreuna cu primarul liberal al capitalei, Dorin Chirtoaca, ai caror bunici au fost deportati in Siberia in 1949. Au venit sa depuna flori si liderul liberal-democratilor Vlad Filat, dar si deputatii din grupul reformator al liberalilor, in frunte cu Ion Hadarca. Dar, așa cum veți auzi în relatarea Allei Ceapai, prezența politicienilor a starnit un val de polemici printre participantii la mitingul de comemorare.
Victimele deportărilor staliniste şi rudele acestora au venit în scuarul Gării Feroviare din Chişinău cu mult înainte de a începe mitingul de comemorare. Spiritele s-au încins imediat ce şi-au făcut apariţia mai mulţi politicieni. „Trădătorii” – aşa au fost întâmpinaţi deputaţii liberali din grupul reformator, în frunte cu Ion Hadârcă: „Jos trădătorii! Jos trădătorii!”
Şi apariţia liderului liberal-democraţilor Vlad Filat a stârnit nemulţumirea mai multor participanţi la miting. Unul dintre ei nu a ezitat să-l ia la întrebări, învinuindu-l că ar fi „omul Moscovei”.
„Domnule Filat, la 28 iunie, ziua ocupaţiei Basarabiei de către Armata URSS, partidul dvs va participa la mitingul care va fi organizat?”
Vlad Filat: „Să ajungem până atunci.”
„Dar pentru dvs., personal, ziua de 28 iunie este de ocupaţie sau de eliberare?”
Vlad Filat: „Eu vă doresc o zi bună.”
„Iaca, iaca, nici nu o răspuns. Aceştia sunt trădători. Ceasul îl poartă pe mâna dreapta la fel ca şi Putin. Îl imită pe Putin. Moldova e plină de trădători şi de oameni ai Moscovei.”
Iată