La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Specialiştii ne explică principalele simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic.
Destul de dificil de identificat, simptomele bolilor de inimă variază de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă. „Există 13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă şi care nu trebuie ignorate. Persoanele care se confruntă cu ele trebuie să meargă urgent la un examen cardiologic”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Factori favorizanţi
„Persoanele cu vârste peste 50 de ani, care suferă de hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie şi obezitate, sunt cele mai expuse riscului dezvoltării unor afecţiuni cardiace. De asemenea, istoricul familial nu este de neglijat”, susţine dr. Luca.
Principalele simptome
1. Anxietate – este o stare ce poate prevesti un infarct miocardic.
2. Durere în piept – angina este cel mai comun simptom al infarctului.
3.Tuse – dacă este persistentă şi aveţi respiraţie şuierătoare, este posibil să suferiţi de insuficienţă cardiacă.
4. Ameţeală – starea poate merge până la leşin şi pierderea cunoştinţei şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.
5. Oboseală – dacă persistă fără motiv, constituie un semnal de alarmă.
6. Greaţă – când apare nejustificat, pe fondul lipsei poftei de mâncare şi este, uneori, asociată cu balonarea abdominală, există riscul să suferiţi de insuficienţă cardiacă.
7. Dureri – dacă apar în umeri, braţe, spate, gât sau abdomen, fără un motiv aparent, pot constitui semnul unei boli cardiace.
8. Tulburări de ritm cardiac – dacă sunt asociate cu senzaţie de moleşeală, ameţeală sau dificultăţi de respiraţie, puteţi suferi de insuficienţă cardiacă.
9. Dispnee – dacă vă tr