Scris de Veronica Bursaşiu - Comunismul, deși s-a prăbușit relativ recent, beneficiază de o amnezie și o amnistie ce întrunește, din păcate, consimțământul oamenilor, inclusiv al victimelor, uneori.
Regizorul Gavriil Pinte readuce în actualitate acest subiect- care va sensibiliza opinia multora – vineri, 14 iunie de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria la premiera spectacolului Cei ce nu uită un spectacol itinerant, realizat într-un spaţiu neconvenţional. Scenografia poartă semnătura Roxanei Ionescu. Spectacolul este interzis copiilor sub 14 ani.
„Spectacolul nostru pleacă de la poezii compuse în închisorile comuniste în perioada 1948-64 și (pseudo)poezia proletcultistă din acea perioadă, cea mai cumplită bifurcație a literaturii române. Poezia rămâne religia teatrului meu. Scenariul include și fragmente de interviuri, fragmente de jurnal, din memorialistica detenției, declarații ale unora din cei ce-au pătimit în închisori, precum și documente ale Securității… Nu facem teatru documentar, nici teatru politic. Consider că teatrul n-a rezolvat niciodată nici o problemă politică sau socială. Teatrul poate să creeze, eventual, analogii în zona spirituală. Sau nu. Nu avem naivitatea să credem că în urma acestui spectacol vreun fost torționar, vreo lichea securistă, vreun nemernic – va cere să fie judecat, condamnat. Declar și recunosc că fac parte dintre cei care cred că arta îi îndreaptă pe cei… drepți.
Dar sunt convins că este esențial pentru om felul în care uită. Uităm premeditat, eludăm și măsluim adevărul… Sau nu! Nesfârșit de mulți români – se spune în spectacol – mărturisesc zilnic că România este ultima țară din lume; multora le dă această afirmație o satisfacție rece și sterilă, dar nu se poate ca pe unii să nu-i doară. Cercetarea trecutului face parte din viitor, face ca viitorul să fie într-un fel sau altul.” , spune Gavriil Pinte. B