Dupa trei ani de negocieri si tatonari fara succes cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeana, o relansare planificata a discutiilor pe aceasta tema la sfarsitul lunii iunie este pusa serios sub semnul intrebarii, in contextul in care oficialii europeni acuza tot mai mult brutalitatea politiei turce, iar regimul de la Ankara acuza UE de fatarnicie.
Manifestatiile din Turcia reprezinta "primul test serios" pentru aderarea tarii la Uniunea Europeana, a afirmat recent ministrul italian de Externe, Emma Bonino, denuntand "folosirea disproportionata a fortei" la Istanbul. "Guvernul turc este pe cale sa dea un test al maturitatii democratice. Cel mai probabil acesta este cel mai serios test privind comportamentul democratic al Turciei si privind aderarea la UE", a declarat Bonino.
"Unii cred ca Turcia a trecut acest examen din cauza dinamismului economic, dar, de fapt, are nevoie sa depuna mai multe eforturi", a adaugat Bonino, facand apel la "initierea dialogului" cu demonstrantii. "Italia a sustinut mereu aderarea Turciei la Uniunea Europeana. Dar Italia vrea o Turcie democratica in cadrul Uniunii Europene ", a subliniat ministrul italian.
Si Guvernul german a condamnat actiunile de reprimare din Piata Taksim, catalogandu-le drept "un semnal negativ" pentru Turcia si pentru Europa si sugerand ca ar putea fi afectate negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana. "Imaginile din Piata Taksim sunt deranjante. Prin masurile luate, Guvernul turc a transmis un semnal negativ, atat pe plan intern, cat si spre Europa", a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle. "Principiile democratiei trebuie respectate. Guvernul german spera ca vor fi posibile negocieri constructive", a adaugat el.
De altfel, ciocnirile violente de marti dintre protestatari si fortele de ordine din Piata Taksim au marcat varful celei mai grave crize politice