Lansarea proiectului a avut loc miercuri, la Muzeul de Istorie din Tulcea. Institulul de Cercetări Eco Muzeale, alături de Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Biblioteca Sulina şi Direcţia Judeţeană Galaţi a Arhivelor Naţionale, îşi propune să evidenţieze relaţia de colaborare a diverselor grupuri culturale, etnice, religioase din Sulina secolului al XIX-lea şi de la începutul secolului XX.
Proiectul cultural „Europolis” este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar aplicantul principal este Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, instituţie de cultură cu o experienţă relevantă în domeniul promovării valorilor culturale.
„Proiectul îşi propune să evidenţieze, ca model de bună practică, relaţia de colaborare, interacţiune şi cooperare continuă a diverselor grupuri culturale, etnice, religioase din Sulina secolului al XIX-lea şi de la începutul secolului XX. Obiectivul general al proiectului este promovarea interculturalităţii şi a comunicării interculturale prin intermediul patrimoniului cultural existent la Sulina“, spune Cătălina Popa, din cadrul ICEM Tulcea.
Poriectul derulat pe o perioadă de şase luni (până la finalul acestui an) se va încheia cu realizarea unui album şi a unei expoziţii care să prezinte valorile din Sulina.
Astfel, imaginile şi informaţiile privind contribuţia culturală şi istorică a comunităţilor etnice la dezvoltarea celui mai estic oraş al ţării vor fi sintetizate şi valorificate prin realizarea unui album şi a unei expoziţii ce va fi itinerată la Sulina, Tulcea şi Bucureşti, pentru informarea publicului.
„Dincolo de valorificarea patrimoniului cultural multietnic, prin prisma expoziţiei propuse, proiectul urmăreşte să creeze un spaţiu de dialog multicultural, care să faciliteze pe viitor întâlnirile înre membrii acestor comunităţi din oraşul