Regionalizarea se va face ca la caiac-canoe, pe principiul ”8 plus 1”. Aşa a glumit viceprim-ministrul Liviu Dragnea despre ideea de a împărţi România în opt regiuni plus Dobrogea. Revenind la un discurs serios, acesta a precizat că încă nu s-a decis nimic în această privinţă. Totuşi, crearea unei regiuni separate Dobrogea ar avea, în opinia sa, unele avantaje. În primul rând, ar fi o regiune funcţională.
”Susţin regiuni suficient de mari pentru a avea forţă de muncă cu cât mai multe specializări şi cât mai multe etnii, pentru a se stimula interacţiunile umane, interacţiunile sociale, care sunt importante pentru progres. O regiune să aibă forme de relief care să o ajute să pună în comun potenţialul fiecărei forme de relief, fie că este deal, fie că este munte. Să aibă suficiente cursuri de apă şi suficientă ieşire la transportul naval”, a explicat Dragnea. El a mai spus că regiunea trebuie să aibă în interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare pentru a se putea dezvolta nu neapărat singură, dar fără să stea cu mâna întinsă la centru.
Deşi toate acestea ar putea părea argumente pentru o regiune mai mare, care să dea şi altor judeţe posibilitatea de a avea, de exemplu, ieşire la Marea Neagră, Liviu Dragnea spune că ”Dobrogea îndeplineşte toate aceste criterii”. ”Portul Constanţa are o importanţă strategică incredibilă. Incredibilă. Resursele pe care le aveţi în zonă sunt foarte mari. Ar avea şanse să devină o regiune de sine stătătoare. Decizia finală va fi luată mai târziu, pentru că opinia mea este: mai bine să măsurăm de o mie de ori şi să desenăm conturul bine”, a mai spus Liviu Dragnea.
Încercare de împăcare?
Membrii partidelor din opoziţie din Constanţa susţin faptul că împărţirea în opt regiuni plus Dobrogea ar fi o modalitate ca preşedinţii consiliilor judeţene din Vrancea şi Constanţa, Marian Oprişan şi Nicuşor Consta