Medici epidemiologi atrag atenția că întreruperea apei potabile, mai ales în perioada verii, creează condițiile izbucnirii unor epidemii.
Potrivit medicilor, deși nu au fost situații până acum, lipsa igieniei personale și a alimentelor, cauzate de lipsa apei, expune locuitorii din zonele rămase fără apă unor îmbolnăviri mai frecvente.
“Noi nu putem interveni, pentru că este dreptul celor de la Apaserv să-și recupereze datoriile. Pe de altă parte, mai ales în sezonul cald, lipsa apei crește riscul îmbolnăvirilor. Igiena personală și igiena alimentelor este un factor extrem de important în prevenirea bolilor transmisible. Primele riscuri sunt acelea ca boala diareică acută să fie mai frecventă. Apoi, crește riscul apariției unor toxiinfecții alimentare sau a hepatitei virale de tip A-care este cunoscută și ca boala mâinilor murdare”, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciul epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Potrivit acestei, lipsa apei ușurează și transmiterea bolilor cutanate sau a meningitei virale, iar faptul că în ultima perioadă, în zona Romanului s-au înregistrat mai multe focare de hepatită, reprezintă un risc suplimentar. “Au mai fost întreruperi de apă în localitățile din județ, dar nu s-au depistat îmbolnăviri din această cauză. Cu toate acestea, pentru că în sezonul cald bolile digestive sunt mai frecvente, există riscul ca lipsa de igienă să poată contribui la apariția unor situații de asemenea gen”, a mai precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.
Medici epidemiologi atrag atenția că întreruperea apei potabile, mai ales în perioada verii, creează condițiile izbucnirii unor epidemii.
Potrivit medicilor, deși nu au fost situații până acum, lipsa igieniei personale și a alimentelor, cauzate de lipsa apei, expune locuitorii din zonele rămase fără