Din ce în ce mai mulţi români se leapădă de prejudecăţile învechite care le-au condus viaţa şi încep să se gândească raţional şi calm. Ura şi ignoranţa sunt înlocuite de raţiune şi toleranţă.
În secolul 21 doar cine nu vrea nu are acces la informaţie. Informaţia e mai accesibilă decât oricând în istoria cunoscută. Accesul la informaţii conduce la schimbări rapide de mentalitate. Întunericul prejudecăţilor e înlăturat de lumina informaţiilor. Ştiinţa contrazice în fiecare zi tradiţii moştenite din evul mediu sau chiar din perioade şi mai îndepărtate.
Mulţi dintre prietenii mei progresişti se plâng totuşi de ritmul lent al schimbărilor. E adevărat că sunt încă oameni care probabil s-ar simţi mai bine în Evul Mediu. E adevărat că renunţarea la prejudecăţi iraţionale e uneori un proces greu şi îndelungat. Dar nici nu e bine să grăbim prea mult lucrurile. Încet-încet România se va transforma într-o ţară modernă care va putea fi recunoscută pe drept ca parte a civilizaţiei europene.
Perseverenţa trebuie să fie cuvântul cheie în eforturile noastre de modernizare a României.
Schimbările de mentalitate nu au loc la fel de rapid în cadrul tuturor categoriilor de cetăţeni din România. Românii care petrec mult timp online au acces la mult mai multe informaţii decât ceilalţi concetăţeni de ai lor. Şi, pe lângă faptul că au acces la mai multe informaţii, ei au şi posibilitatea să filtreze aceste informaţii, să le compare, să le judece pe îndelete, să revină asupra lor oricând vor. Cei care îşi iau majoritatea informaţiilor de la TV sau din alte canale similare, nu au posibilitatea de a analiza informaţiile pe îndelete, de la compara sau sa revină asupra lor mai târziu.
De aceea nişa românilor care petrec mult timp online e caracterizată de mentalităţi mai moderne, mai progresiste decât restul populaţiei. Aşa că nu mă miră spre exemplu să văd că o mare