Poluarea produsă de termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune provoacă anual în România 2.979 de decese, mai mult decât accidentele rutiere, cu 2.976 de morţi, potrivit unui realizat de Universitatea din Stuttgart şi comandat de către Greenpeace International.
Acelaşi fenomen se petrece şi în Polonia, Bulgaria şi Cehia. La nivel european, poluarea produsă de cele mai mari 300 de termoentrale bazate pe cărbune provoacă 22.300 de decese premature în fiecare an, la care se adaugă pierderi de miliarde de euro pentru tratamente în sectorul de sănătate şi pierderea de productivitate.
Companiile de utilităţi cu cel mai mare impact negativ asupra sănătăţii umane din Uniunea Europeană sunt, astfel, PGE (Polonia), RWE (Polonia), Vattenfall (Suedia), Bulgarian Energy Holding şi CEZ (Cehia), scrie The Guardian. Pentru România, analiza arată defalcat CE Turceni pe poziţia a opta, CE Rovinari pe locul 11 şi CE Craiova pe 18. Cele trei au fuzionat între timp, astfel că impactul total ar duce Complexul Energetic Oltenia pe poziţia a doua în top.
În Germania şi Marea Britanie, centralele provoacă aproape acelaşi număr de decese cu accidentele, în vreme ce în Polonia au fost cuantificate numai în 2010 peste 5.000 de morţi din cauza poluării excesive.
Alte 2.700 de decese suplimentare sunt aşteptate pe lângă numărul iniţial dacă 50 de termocentrale de generaţie nouă sunt construite în Europa.
„Termocentralele pe cărbune din Europa au un impact considerabil asupra sănătăţii”, arată cercetarea.
Ani pierduţi şi muncă nerealizată
Potrivit raportului Greenpeace, care acompaniază studiul nemţilor, un total de 240.000 de „ani de viaţă” au fost pierduţi în 2010. România se află pe poziţia a treia în acest clasament, după Polonia şi Germania, cu 31.700 de ani pierduţi ca urmare a polu