Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Comisia Europeană a respins solicitarea Guvernului pentru amânarea liberalizării preţurilor. Premierul Victor Ponta a declarat că liberalizarea a fost aprobată de către fostul prim ministru Boc şi a devenit o obligaţie pe care România trebuie să o respecte.
Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat Guvernului păstrarea calendarului de liberalizare a preţurilor, în ciuda intenţiei Departamentului românesc pentru energie de a amâna această măsură.
Motivul invocat este că „impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali va înregistra o creştere până în 1 octombrie 2014 de 160%. Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca, la 1 iulie, preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2%, de la 1 octombrie.
În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie şi cu 3% în 1 octombrie. Alte majorări ar urma să fie făcute de mai multe ori pe an până în 2018.
Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Comisia Europeană a