România este de acord, doar în parte, cu prevederile Directivei privind tutunul, cerând, printre altele, eliminarea restricţiilor referitoare la arome, standardizarea ambalajelor şi mărirea suprafeţei avertismentelor.
„România nu este de acord cu prevederile din articolul 6 care interzic utilizarea aditivilor şi ingredientelor cu «aroma caracteristică», printre care se află şi mentolul, susţinând în schimb reglementarea produselor din tutun puternic aromatizate, cu aromă specifică de fructe sau de dulciuri, care au potenţialul de a încuraja şi facilita consumul de tutun în rândul tinerilor şi copiilor. În sens constructiv, România propune şi susţine reglementarea ingredientelor la nivelul UE prin introducerea unui set de criterii de bază pe care statele membre să le poată utiliza pentru a interzice sau a limita folosirea anumitor ingrediente în fabricarea produselor din tutun. De asemenea, susţine ca pe baza acestor criterii să se realizeze o listă «negativă» cu ingredientele interzise a fi utilizate în produsele din tutun, actualizată anual în funcţie de rezultatele cercetărilor şi dovezilor ştiinţifice. În acest fel se poate începe asigurarea unui nivel comun, minim, de protecţie a sănătăţii cetăţenilor. Criteriile de bază pentru interzicerea sau restricţionarea anumitor ingrediente ar trebui să fie indiscutabile din punct de vedere ştiinţific”, se arată în poziţia de ţară a României.
Oficialii de la Bucureşti au respins, de asemenea, şi prevederile referitoare la mărirea suprafeţei avertismentelor combinate, argumentând că ar putea fi „interpretată ca o restrângere a dreptului de a folosi mărcile comerciale, ca o expropriere sau anulare a drepturilor de proprietate industrială predobândite a titularilor”, dar şi pe cele privind poziţionarea avertismentului de sănătate în partea de sus a pachetului, arătând că aceasta „ar face imposibilă aplicarea timbrul